Zelf aan het stuur zitten

 
In de afgelopen weken hebben de deelnemers aan de afval challenge hele goede resultaten behaald. 

Het bijzondere is dat dit is bereikt zonder dieet, zonder sportschool abonnement, zonder personal trainer, zonder shakes of andere supplementen. Hoe is het mogelijk dat er zulke mooie resultaten zijn geboekt?

We vroegen Fay om dit uit te leggen.

Fay’s reactie:

De methode van de 5 kiloafvallen challenge heeft zelfleiderschap als basis. Afvallen is gedragsverandering en dat begint met zelfkennis. 

Er wordt bewust geen dieet voorgeschreven. Er worden wel wat algemene richtlijnen gegeven, maar eigenlijk weet iedereen wel wat de slechte onderdelen zijn in hun voeding.

In de afgelopen weken moest iedereen wel heel goed bijhouden wat ze eten en elke dag wegen. Met het bijhouden van het dagboek heeft iedereen nu inzicht wat het effect is van je voeding op je gewicht. 

Iedereen eet gewoon wat ie wil, maar je ziet ook wat minder goed werkt en wanneer je harder of juist langzamer afvalt.

Het mooie is dat je inderdaad ziet dat de menu’s heel verschillend zijn. Terwijl iedereen dus zijn eigen favorieten maaltijden eet, valt iedereen netjes af.

Dit maakt het makkelijk om binnen je vertrouwde voedingsgewoonten, kleine aanpassingen te doen. Je hoeft niet ineens compleet andere voedingsmiddelen te gaan kopen of bereiden.

Natuurlijk moet er wat veranderen. Want als je overgewicht hebt, is je leefstijl hoe dan ook niet helemaal optimaal. Je eet dan bijvoorbeeld de verkeerde dingen en beweegt vaak te weinig.

Vorige week zei een van de deelnemers het volgende:

“De bewustwording van mijn eetpatroon en mijn valkuilen is verhelderend. Het is goed om te ervaren dat er maar een manier is om af gevallen en dat is door het gewoon te doen. Door je gewoonten te veranderen en aan het stuur te staan van je eigen gewicht en gezondheid’.

Deze methode leert je als het ware zelf aan het stuur te zitten. Je leert ook dat je zelf kan bepalen hoe hard je gaat. Sommige deelnemers rijden in de hoogste versnelling en vallen harder af, anderen voelen zich comfortabeler om in een wat gestager tempo te gaan.  

Je leert ook dat je kan bijsturen en soms even in het parkeervak te gaan staan. Zijn er omstandigheden waarbij je even minder wil opletten, moet dat kunnen. 

Je parkeert dan even in een parkeervak, maar gaat vervolgens weer verder met je reis. Je krijgt zelfvertrouwen en leert ook jezelf accepteren als je even iets minder hard gaat. 

Deze vorm van zelfleiderschap is uiteindelijk veel beter vol te houden.”