Wat is Intermittent fasting?

Fay haar doel is 14,5 kilo kwijt te raken in 28 weken. Ze heeft voor zichzelf een schema gemaakt, het plan is dat ze ongeveer 0,5 kilo per week afvalt.  Ze is nu 6 weken verder en ze is in totaal al 5,5 kilo kwijt!
Ondertussen heeft ze meer dan 100 mensen die haar challenge volgen.

Men is nu nieuwsgierig wat ze dan precies doet. Eigenlijk alleen wandelen en intermittent fasting, zegt Fay. We vroegen haar wat over intermittent fasting te vertellen.

Intermittent fasting is een vorm van vasten. Je eet dan gedurende een beperkt aantal uren en buiten die uren eet je niets. Je hebt meerdere vormen, je kan bijvoorbeeld 18/6 uur doen, je eet dan gedurende 6 uur en 18 uur vast je. Of 16/8 uur, dan eet je gedurende 8 uur op een dag. Bij intermittent fasting gaat het niet om wat je eet, maar wanneer je eet.

Ik zelf eet tussen 12-20 uur. Ik eet dus niet voor 12 uur s ochtends en niet na 20 uur s ’avonds. Omdat ik wil afvallen, eet ik in dat tijdsblok eigenlijk maar 1 maaltijd. Ik eet zoveel mogelijk een flinke maaltijd om 13 uur. Ik eet dan gewoon wat ik lekker vind. Natuurlijk let ik dan wel een beetje op, ik eet bijvoorbeeld geen gefrituurde dingen en niet te veel vet enzo. Ik eet best veel groenten. Maar verder gewoon ook rijst en aardappelen. Ik eet de laatste tijd ook veel vegetarisch, ook omdat mijn zoon sinds een tijd vegetariër is.

Ik probeer wel zo gevarieerd mogelijk te eten en vaak is die maaltijd om 13 uur de enige maaltijd die ik eet. Ik eet zo min mogelijk brood en broodproducten.  Soms eet ik rond 19 uur dan nog wel wat nootjes, een stukje kaas, yoghurt ofzo, maar vaak heb ik echt genoeg aan die ene warme maaltijd tussen de middag.

Niet altijd lukt het om een warme maaltijd s middags te eten, dan eet ik om 13 uur een sneetje brood of fruit met beleg. En de warme maaltijd eet ik dan tussen 18-20 uur. In elk geval dus wel voor 20 uur, want ik hou die grens van 20 uur wel echt aan. Ik vind dat heel goed voor mij werken, die duidelijke grens.

Voor mij was het snaaien na het avondeten de grootste boosdoener. Ik had altijd zin in wat lekkers na het avondeten. Dat doe ik nu dus niet meer. Voor mij zijn die tijdsgrenzen fijn, het is zo duidelijk en meetbaar. Vandaag had ik bijvoorbeeld best nog even trek, ik keek op de klok en zag dat het al 21 uur was. Dan is het duidelijk- nee, morgen weer een nieuwe dag.

Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik gewoon alles eet wat ik lekker vind en geen moeilijke nieuwe recepten moet aanleren of calorieën moet tellen en alles moet afwegen. Dat soort diëten werken voor mij niet, na een tijdje laat ik dat los. Nu eet ik wat ik lekker vind en wat ik ken. Alleen eet ik dus eigenlijk maar 1 echte maaltijd.
Dat is echt heel goed te doen. Mensen denken dat het heel spartaans is, maar ik voel zelden honger. 

Bovendien is honger hebben, niet zo heel erg. We zijn hier in het westen eigenlijk enorm verwend. Zodra we maar even dat honger gevoel hebben, stoppen we eten in onze mond. Dat is echt niet nodig, sterker nog, het is heel goed om tijdelijk honger te hebben.

Vasten zorgt ervoor dat het insulineniveau daalt, waardoor het opgeslagen lichaamsvet makkelijker wordt aangesproken. Verder zorgt vasten ook voor de stijging van het groeihormoon en de afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline. Noradrenaline geeft een signaal aan ons lichaam om vetzuren uit onze cellen vrij te maken voor verbranding, waardoor het vetgehalte in het lichaam daalt.

Het groeihormoon wordt tijdens vasten 5 keer zoveel aangemaakt, dat is heel gunstig voor het herstel van cellen en weefsels in het lichaam. Hierdoor is er veel minder spierafbraak dan bij de meeste diëten, waar sprake is van calorierestrictie.

Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen bij Intermittent fasting, maar dat gaat voor nu te ver. 

Voor mij werkt intermittent fasting dus goed, omdat:

  • ik kan eten wat ik wil
  • ik kan koken zoals ik gewend ben
  • ik geen calorieën hoef te tellen en alles moet afwegen
  • de duidelijke tijdsblokken voor mij goed werken
  • ik veel minder eet
  • ik geen opgeblazen buik meer heb
  • ik me heel goed voel